University of Oregon Hayward Field Wind Screen
University of Oregon Hayward Field Wind Screen
University of Oregon Hayward Field Wind Screen
University of Oregon Hayward Field Wind Screen
University of Oregon Hayward Field Wind Screen
University of Oregon Hayward Field Wind Screen
University of Oregon Hayward Field Wind Screen

University of Oregon
Hayward Field Wind Screen

Eugene, Oregon, USA

The University of Oregon's Hayward Field is one of the most renowned venues in the international track & field community. However, Hayward Field is also notorious for an incessant north wind that alters race strategies and spoils record-setting events. Screening this wind is crucial to staging successful competitions and allowing athletes to perform at their best.

When Hayward Field was selected to host the 2008 Olympic trials, Nike asked IDC Architects to provide quantifiable design solutions to screen the wind. Using Computational Airflow Dynamics (CFD) in an iterative design process, IDCA architects and engineers developed solutions that reduced wind speeds by 50%. After an initial period of analysis to establish performance design criteria, we determined that the best results would be obtained from an array of 11 screens, 30 feet wide, 70 feet tall, spaced 30 feet apart along the north end of the field.

Our solutions considered the impact of the screens within the historic University of Oregon campus, including design issues such as scale, materiality, and aesthetics. Each screen rotates independently for ultimate control in fine tuning the track. This unique concept supports the University's goal of returning Hayward Field to its former prominent position as a high-performance running venue.

University of Oregon Project Summary