Seismic Upgrade
Seismic Upgrade
Seismic Upgrade
Seismic Upgrade

Confidential Computing Client Seismic Upgrade

Corvallis, Oregon, USA

IDC Architects led a voluntary seismic upgrade of corporate office buildings on the R&D campus of a confidential computing client. During intense interdisciplinary design charrettes based on emerging seismic engineering principles, we developed a solution that accomplished the client's goals of orienting visitors and vendors to a new campus front door, modernizing the facility, and providing an economical seismic upgrade.

Through the reconfiguration of vehicular circulation and site landscaping, we created a new "vista" to the building entry. A site entry sequence was developed and reinforced by the introduction of landscape wall elements, new plantings, and the creation of a paved entry plaza. This sequence of planning elements culminates at a dynamic new building entry/lobby.

Leaving the corporate office building envelope as a relatively unadorned "background," a two-story-high glazed lobby addition—back-lit by the translucent glazed stair beyond—creates a bold entry lantern. A stone-clad wall pierces the glazed lobby and directs visitors to the entry while creating a secluded view garden visible from the lobby but only accessible to the client's employees and their guests.

For the seismic upgrade, use of new unbonded "K" braces greatly reduced construction costs. The expressive "K" brace also provides a modern aesthetic that unifies the overall project. This latest upgrade to the client's Corvallis campus reflects a fresh design aesthetic based on the strengths and character of the existing buildings.

Seismic Upgrade
Project Summary